Over intuïtief eten

Wanneer is intuïtief eten wat voor jou?

  • Als je klaar bent met het volgen van diëten of eetschema’s die niet vol te houden zijn en uiteindelijk niet werken
  • Als je zonder schuldgevoel wil genieten van eten
  • Als je je comfortabel wil voelen in je eigen lichaam
  • Als je snapt dat ieder lichaam uniek is en je erachter wil komen welke voeding voor jou het beste werkt
  • Als je je zelfvertrouwen rond eten weer terug wilt vinden
  • Als je klaar bent om je gezondheid te ondersteunen vanuit zachtheid, en strengheid juist los te laten
  • Als je je spijsvertering wil verbeteren

Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten is een benadering die je kan helpen om allerlei regels en overtuigingen rond eten los te laten, en weer te vertrouwen op de wijsheid van je lichaam. Het leert je te luisteren naar je gevoelens van honger en verzadiging, zodat je niet te veel maar ook niet te weinig eet. Het leert je die dingen te eten waar je lichaam behoefte aan heeft en waardoor je je goed voelt, om zo je fysieke gezondheid te ondersteunen. Wát we eten is belangrijk, maar hoé we eten is dat minstens net zoveel. Eten met aandacht zorgt ervoor dat je meer kunt genieten van wat je eet, en los kunt komen van de cravings die je misschien hebt naar “verboden” voedingsmiddelen. Ook dit is iets waar intuïtief eten je bij kan helpen.

Wat is het probleem?

Er zijn honderden verschillende diëten en meningen over welk voedingspatroon het beste is. In de media, door vrienden en bekenden en door zelfbenoemde experts wordt ons continu verteld wat we wel en niet zouden moeten eten. En aan welke uiterlijke kenmerken ons lichaam zou moeten voldoen. Maar wat gezonde voeding is voor de één, hoeft dat niet ook te zijn voor een ander. En onze lichamen zien er nou eenmaal niet allemaal hetzelfde uit.

De meesten van ons hebben door al deze meningen en goedbedoelde adviezen veel regels en overtuigingen rondom eten ontwikkeld. Dingen die we wel of juist niet mogen eten voor onze gezondheid, momenten van de dag waarop we wel of juist niet mogen eten. Deze regels zorgen voor spanning en resulteren in schuldgevoelens als we ons er een keer niet aan houden.

Daarnaast hebben we zelden écht aandacht voor wat we eten. We eten onderweg of voor de tv, snel, zonder echt goed te proeven of ons lichaam de tijd te geven zich voor te bereiden op alle verteringsprocessen. Hierdoor verliezen we ook het contact met de signalen van ons lichaam rond eten.

Waarom is intuïtief eten de oplossing?

De belangrijkste kennis over welk eten goed voor ons is komt van ons eigen lichaam. Ons lichaam is ontzettend intelligent en werkt continu aan het behouden van homeostase: een gezonde balans. Ons lichaam geeft ons signalen over wat het nodig heeft om gezond te blijven. Intuïtief eten helpt je om deze signalen beter te horen en leert je hoe je naar deze signalen kunt handelen.

In het begin is het misschien spannend om alle regels en overtuigingen rond eten los te laten, en om écht naar de behoeftes van je lichaam te luisteren. Maar hoe meer je dit oefent, hoe makkelijker het wordt en hoe beter je je zult voelen. Niet alleen door een betere fysieke gezondheid, maar ook doordat je meer vertrouwen in jezelf voelt en je weer meer kan genieten van eten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat intuïtieve eters gevarieerder en gezonder eten dan mensen die niet intuïtief eten. Dus vertrouw op jezelf en gun jezelf de tijd om deze nieuwe manier van eten een plek te geven in je leven.