Over mij

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door het effect van voeding op onze gezondheid. Ik denk dat ik een jaar of 7 was toen ik besloot minder mayonaise te eten omdat ik dacht dat dat goed voor me was. Een recept voor liefdesdrank in de Hello You! maakte ik met verve. En al vroeg las ik de Santé en verwonderde ik me over hoe bepaalde vitamines een verkoudheid konden voorkomen. In de twee klas van de middelbare school wist ik het eigenlijk al zeker: ik ging Voeding en Gezondheid studeren aan de Wageningen Universiteit.

Met heel veel plezier heb ik die studie gedaan, waarbij ik nog een extra specialisatie ontwikkelde: voeding en duurzaamheid. Omdat ik altijd al wist dat ik de kennis die ik opdeed wilde overbrengen om anderen te helpen zich nóg beter te voelen, volgde ik een minor in Didactiek en Communicatie.


Op mijn dertigste verjaardag keek ik tevreden rond en voelde dat mijn leven wel “af” was. Ik werkte in het vakgebied waar ik zo enthousiast over was, had een fijne relatie en woonde op een mooie plek. Alles waar ik naartoe had gewerkt, had ik bereikt.

Tot ik plotseling in een burn-out belandde…

Ik realiseerde me dat ik altijd keihard had gewerkt en de lat daarbij enorm hoog legde. Dat ik mijn eigenwaarde liet afhangen van wat anderen van me vonden en daardoor mijn eigen grenzen niet goed respecteerde. Ik kreeg last van angsten, slapeloosheid, eczeem, en soms barstte ik al in huilen uit als ik de afwas moest doen omdat álles als teveel voelde.

Ik merkte dat yoga en mindfulness veel meer deden om mijn klachten te verhelpen dan de middeltjes van de huisarts, die allemaal ook nog eens bijwerkingen hadden. Als ik mediteerde werd mijn eczeem direct rustiger: magisch vond ik dit gewoon! En waarom had niemand mij dit eigenlijk eerder verteld? Na een yin yogales voelde ik een ontspanning en rust die er daarvoor in mijn zo gejaagde leven nooit was geweest. Ik ontdekte dat niet alleen voeding, maar ook yoga, meditatie en onze leefstijl enorm veel invloed hebben op onze gezondheid. Ik deed een mindfulness cursus en werd yin yogadocent om mijn expertise uit te breiden.

Die hoge lat, die paste ik stiekem nog steeds toe op mijn voedingspatroon.

Ik dacht veel na over wat ik at en kon me schuldig voelen als daar in mijn ogen teveel ‘ongezonde’ dingen bij zaten. Yin yoga had me geleerd te luisteren naar mijn lichaam, en dat wilde ik ook op het gebied van voeding. Regels rondom eten loslaten, en écht voelen waar mijn lichaam behoefte aan heeft. Ik deed een opleiding tot intuïtief eten coach en leerde al mijn eetkeuzes maken vanuit ontspanning en een intrinsieke behoefte: of het nu een stuk taart is of een groentesoepje.

Mede door yoga kwam ook Ayurveda op mijn pad. Ik merkte dat de kennis die ik over voeding had opgedaan aan de universiteit vooral gebaseerd was op de gezondheid van bevolkingsgroepen in plaats van het individu. En dat de focus op macronutriënten, vitaminen en mineralen te beperkt was. Iedereen reageert anders op bepaalde voeding en we hebben ook niet allemaal elke dag precies hetzelfde nodig. Door Ayurveda ging ik de werking van ons lichaam en de rol van voeding nog veel beter begrijpen. En door het toepassen van de Ayurvedische adviezen kwam ik uiteindelijk van al mijn gezondheidsklachten af.

Deze reis heeft me zoveel waardevolle kennis en ervaring opgeleverd!

En die deel ik nu het allerliefste met mensen zoals jij. Zodat ik je onderbouwde en écht afgestemde adviezen kan geven over welke aanpassingen je in je voeding en leefstijl kan maken om jezelf weer helemaal in balans te brengen. En dit alles vanuit zachtheid, zelfliefde en plezier, zodat je nooit meer de stress hoeft te ervaren van een hoge lat, zoals jij die misschien ook wel kent.

Wat anderen over mij zeggen:

Review Marleen
Review Hester
Review Stefan
Review Flip
previous arrow
next arrow